Austria

Austria choć statystycznemu Polakowi znana jest bardziej z świetnych stoków narciarskich, cesarskiego Wiednia, muzyki Straussów i wspaniałych koncertów noworocznych, ma do zaoferowania bogaty zestaw przeżyć  w dziedzinie wina. Austria choć statystycznemu Polakowi znana jest bardziej z świetnych stoków narciarskich, cesarskiego Wiednia, muzyki Straussów i wspaniałych koncertów noworocznych, ma do zaoferowania bogaty zestaw przeżyć  w dziedzinie wina. Niestety do naszego kraju, pomimo silnej promocji win ze strony samej Austrii dociera niewiele trunków. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Po pierwsze w dawnej monarchii Habsburgów dominują wina białe (stanowiące według różnych statystyk około 70% produkcji) a te nie zawsze nie wiedzieć czemu cieszą się przychylnością Polaków, po drugie Austria poza sezonem zimowym nie cieszy się wielkim wzięciem w zakresie turystyki, stąd o wiele więcej wina nasi rodacy przywożą ze słonecznej Italii, Hiszpanii czy Grecji, wreszcie wina nie należą do najtańszych, stąd trudno im konkurować na półkach sklepowych z trunkami z innych zakątków Europy czy tym bardziej z winami z tzw. Nowego Świata. Niemniej jednak my zachęcamy do tego by przyjrzeć się bliżej a raczej zakosztować w spuściźnie winiarskiej dawnej potęgi Habsburgów. Ta zachęta jest tym bardziej szczera, że wina austriackie są niekłamane i autentyczne. Czerpią z długiej tradycji (uprawy winnej latorośli znane były już na siedem wieków przed naszą erą, na dobre wprowadzili je Rzymianie a istnienie potężnych klasztorów w na wskroś katolickiej Austrii dopomogło produkcji wina). Czasy pogoni za ilością ze szkodą dla jakości Austria ma jak chyba żaden kraj daleko za sobą. Nowoczesna technologia i dbałość o dobrą jakość wraz z poszanowaniem tradycji stały się widocznym na każdym kroku standardem. Jak wspomniano Austria to głownie wina białe, gdzie do produkcji używa się przeważne dwu szczepów: Grüner Veltliner oraz Riesling. Pierwszy to specjalność austriacka, zajmująca trzecią cześć 50-cio tysięcznej powierzchni upraw winorośli w kraju. Potrafi dać zarówno bardzo lekkie i zwiewne wina o subtelnych cytrusowych rysach, rześkiej kwasowości i delikatnej pikanterii  spod znaku pieprzu. Dobrze poprowadzony, czasem zwinifikowany z użyciem dębiny da wina pełniejsze, bardziej treściwe o długim potencjale starzenia.  Wreszcie Riesling, któremu  Austriacy nadają ton mineralny, uzupełniony niuansami moreli i brzoskwiń z lekko zaznaczonym miodowym finiszem. W wielu przypadkach powstają też na jego bazie doskonałe, harmonijne wina słodkie z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią (określane mianem  Beerenauslese lub Trockenbeerenauslese). W przypadku win czerwonych na pierwsze miejsce wysuwa się Blauer Zweigelt lub po prostu  Zweigelt dający wina które fantastycznie łączą w sobie sporą dawkę garbników i wyrazistą kwasowość. Popularny jest też Blaufränkisch, który w tańszych wydaniach pozostaje winem spod znaku codzienności, niemniej potrafi dać wina pełne o żywej strukturze niepozbawione mineralności. Oczywiście  w powyższych przypadkach należy uwzględnić jak w każdym kraju winiarskim mnogość stylów i szczepów w poszczególnych regionach winiarskich. Spotkamy często Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon, jednak naprawdę warto postawić na regionalne specjalności. Tym bardziej, że będąc nawet przejazdem przez ten górzysty kraj, który często traktowany jest przez nas po macoszemu jako kraj tranzytowy, należy poświęcić mu nieco więcej uwagi, a wino daje ku temu wspaniały asumpt. Argumentami przemawiającymi na korzyść za połączeniem turystyki z tzw.  enoturystyką czyli turystyką winiarską są: po pierwsze mnogość imprez winiarskich zarówno w stołecznym Wiedniu jak i w małych i bardzo małych miejscowościach, gdzie często przy ludycznej muzyce możemy dokonać wyboru wina, a przede wszystkim sporo przetestować. Kalendarz imprez można przejrzeć na stronie www.winesfromaustria.com/news/events , gdzie można zauważyć szczególne ich natężenie w okresie jesiennym.  Jesień, ma też tę zaletę, iż można spróbować jak wspaniale smakują dojrzał e winogrona prosto z krzaka. Raz zakosztowawszy nie będziemy chcieli powrócić do winogron deserowych oferowanych nam przez sieci sklepowe. Wreszcie dla lubiących przemieszczanie się na rowerze, Austria oferuje wspaniałe szlaki rowerowe połączone ze szlakami winiarskimi, dobrze oznakowane, ciekawie poprowadzone, oferujące wiele wariantów tras.  Całość uprawy winnej latorośli skupiona jest w pasie przy granicach z Czechami, Słowacją i Węgrami, stąd przemieszczanie się a zwłaszcza ich zasięg z Polski jest pod względem logistycznym bardzo dogodny. By sprawnie dokonywać wyboru wina potrzebna jest jeszcze minimum wiedzy na temat niestety dość skomplikowanej terminologii stosowanej na etykietach win. Ważne by rozpoznać typ wina, tak więc;  trocken – to wina wytrawne (dominują), halbtrocken – wina półwytrawne, lieblich – słodkie.  Wina określane mianem Tafelwein czyli wina stołowe niech lepiej nie zaprzątają naszej głowy, szkoda na nie czasu i środków, winom regionalnym Landwein, można się już przyjrzeć uważniej. Prawdziwy przekrój win austriackich poznamy poprzez Qualitätswein, czyli wina jakościowe, które niestety mnożą skomplikowane określenia na etykietach, stąd warto wiedzieć, iż: jeśli wino posiada tzw. Wyróżnik Prädikatswein to określa on stopień koncentracji, czy też bardziej słodyczy w danym winie. Tak więc; wina kategorii Spätlese produkuje się z winogron zebranych później niż tradycyjnie, Auslese dają wina na bazie winogron w pełni dojrzałych, mając w rękach wino określane mianem Beerenauslese mamy już arystokrację w butelce wytworzoną z winogron pokrytych szlachetną pleśnią, która powoduje wysuszanie gron, potęgując koncentrację. Eiswein– to tzw. Wina lodowe, gdy kiście zbierane są zamarznięte, Strohwein– winogrona używane do produkcji są suszone na słomianych matach, Ausbruch– podobnie jak w beerenausleze winogrona mogą być dotknięte szlachetną pleśnią lub w inny sposób zrodzynkowały się.  Wina produkowane w powyżej przedstawione sposoby charakteryzują się duża gamą doznań zarówno zapachowych jak i smakowych, wiele z nich to prawdziwe wina kontemplacyjne, które niestety produkowane są w niewielkich ilościach, wymagają dużego wysiłku. Od winiarza wymagają też dużego doświadczenia i sporej dawki cierpliwości i jako, że zbiory dokonywane są później niż winogron na wina tradycyjne również pewnego rodzaju ryzyka związanego z kaprysami pogody.  Na nasze nieszczęście wina te nie dość  że butelkowane są często w małych pojemnościach : 0,375, 0,2 to jeszcze angażują znaczną część naszego portfela. Jednak kto raz ich spróbuje, będzie chciał na nowo przywołać niezwykłe doznania jakie oferują. Podróżując przez Austrię często odwiedzamy Wiedeń, lecz niewielu z nas wie, iż stolica Austrii to unikat na skalę światową pod względem winiarstwa. Otóż w granicach administracyjnych tego stołecznego miasta znajduje się sporo winnic (przeszło 650ha), które często zasilają miejscowe wine bary w proste trunki na co dzień, ale potrafią też zaoferować rasowe wina o wysokiej jakości.  Jedną z atrakcji enoturystycznych jest Vienna Heurigen Express, który pozwala na podziwianie wiedeńskich winnic. Erzincan mutlu son Fatih mutlu son Erdemli mutlu son Erçiş mutlu son Ereğli mutlu son Eşme mutlu son